Insulin

Vad är insulin?

Hormoninsulinet spelar en nyckelroll för att reglera glukosnivån i blodet. En brist på insulin eller en oförmåga att reagera tillräckligt med insulin kan leda till symtom på diabetes. Förutom sin roll att kontrollera blodsockernivåerna, insulin är också involverat i lagring av fett .

Därför spelar hormonet insulin ett antal viktiga roller i kroppens ämnesomsättning medan det reglerar hur kroppen använder och lagrar glukos och fett.

Ett stort antal av kroppens celler är beroende av insulin för att få glukos från blodet för att använda som energi.

Olika typer av insulin: snabb, mellanliggande eller långverkande

1- Snabbverkande insulin

Den kemiska strukturen hos ett snabbverkande insulin har förändrats så att det absorberas snabbare i blodomloppet. Denna förändring i insulins kemiska struktur påverkar inte dess förmåga att sänka blodsockret (glukos), men det påverkar hastigheten vid vilken insulin absorberas. Snabbverkande insulin absorberas sålunda i blodomloppet på några minuter och har många potentiella fördelar för personer med diabetes.

 

15 citat från Arnold Schwarzenegger

 

  • trenbolone-acetate-2

 

Det finns för närvarande tre snabbverkande insuliner. Den första kallas generiskt lispro men den marknadsförs under namnet Humalog och tillverkad av Eli Lilly . Humalog är den äldsta av de tre snabbverkande insulinerna och har funnits på marknaden sedan 1966 .

Ett andra snabbverkande insulin godkändes av US Food and Drug Administration 2000. Detta insulin har det generiska namnet Aspart, men säljs under varumärket NovoLog och produceras av Novo Nordisk.

Det senaste tillskottet till snabbverkande insuliner kallas glulisininsulin. Det blev tillgängligt 2006. Det är särskilt känt under namnet Apidra och marknadsförs av Sanofi-Aventis.

Snabbverkande insulin används i insulinpumpar för att ge en låg men kontinuerlig nivå av insulin. Detta kontinuerliga flöde av insulin kallas ofta basalt insulin och är nödvändigt för att hantera normala blodsockerfluktuationer mellan måltider och under sömn. Andra snabbverkande insulinenheter ges under måltiderna för att kompensera för ökningen av glukos från maten du äter.

2- Mellanverkande insulin

Mellanverkande insuliner börjar arbeta efter 2-4 timmar, toppa cirka 6-7 timmar efter intag och varar cirka 20 timmar. Mellanverkande insulin är isofaninsulin – också känd som neutralt protamin Hagedorn (NPH) .

Mellanverkande insulin används ofta för behandlingar två gånger om dagen. Det kan blandas med lösligt insulin, men redo att användas är också tillgängliga.

3 – Långverkande insulin

Det finns två långverkande insulinprodukter. Den första, insulin glargine (Lantus) , varar upp till 24 timmar, medan den andra, insulin detemir (Levemir) , varar 18-23 timmar.

Långverkande insulin injiceras vanligtvis en gång om dagen för att upprätthålla en stabil blodsockernivå. Du använder en engångsnål eller epipen för att ge injektionen. Detta långverkande insulin ska injiceras på samma gång varje dag för att undvika eventuella luckor i insulintäckning eller en ”uppbyggnad” av insulindoser.

Det är ibland tillrådligt att ta långverkande insulin före en måltid för att undvika en blodsockerspik efter att ha ätit.

Liksom alla läkemedel kan insulininjektioner orsaka biverkningar. Exempelvis kan hypoglykemi uppstå, vilket är en onormalt låg koncentration av socker i blodet. Symtom på hypoglykemi inkluderar yrsel, frossa, oskarp syn, svaghet, huvudvärk och svimning. Andra möjliga biverkningar är från själva injektionen. Till exempel kan du uppleva smärta, rodnad eller svullnad i huden vid injektionspunkten.

Insulin i kroppsbyggande och viktlyft

Insulin är ett av kroppens mest anabola hormoner för muskelstärkning. Specifikt är det ett hormon som frisätts av bukspottkörteln som svar på tillgängliga näringsämnen. En måltid rik på kolhydrater, proteiner eller båda orsakar en ökning av cirkulerande insulin.

Insulin verkar på målceller för att öka absorptionen och lagringen av viktiga näringsämnen för att bygga muskler. Insulin ökar näringsmedelsbärarna som transporterar glukos och aminosyror till muskelcellerna, samtidigt som de förhindrar katabolismen av dessa näringsämnen lagrade som kolhydrater, proteiner eller fetter.

Som sådan, en ökning av insulinnivåerna skapar en optimal anabolisk miljö som bidrar till muskeltillväxt . Att konsumera proteiner och kolhydrater strax före träningen förhindrar att lagrade muskelproteiner används för energi. Men efter träningen är ännu viktigare när det gäller att maximera muskeltillväxten.

I bodybuildingvärlden är insulin lätt tillgängligt om du letar efter det. Det tas en gång om dagen och används ofta före tävlingar. Insulin ”matar” muskler med socker. Ökat socker ger dig mer tid att träna före utmattning. Men det riskerar också att skada din naturliga förmåga att producera insulin eftersom din bukspottkörtel kommer att sluta producera den om din kropp signalerar att den har tillräckligt.

Liksom alla anabola eller steroider kan insulin med kroppsbyggande leda till hälsoproblem. Högt blodtryck, tung andning och till och med diabetes kan uppstå, särskilt om du dåligt hanterar dina injektionsdoser.

Hur man använder insulin med tillväxthormon

Insulin är i huvudsak ett hormon som produceras av bukspottkörteln och reglerar kroppens glukosnivåer. Det bär glykogen och andra näringsämnen till musklerna. Det binder till ett annat protein på utsidan av insulinreceptorceller, vilket förändrar cellens metabolism. Insulin ökar proteinsyntesen och gör att celler drar aminosyror från blodet för att förvandla dem till proteiner.

Tillväxthormon produceras av hypofysen. Det uppmuntrar vävnadstillväxt, proteinavlagringar och distribution av subkutana fettlagrar. Tillväxthormon stimulerar också tillväxt i de flesta kroppsvävnader genom att öka antalet celler. Transporten av aminosyror och proteinsyntes ökar också. Det är naturligtvis därför kroppsbyggare använder det.

Tillväxthormon och insulin fungerar bättre tillsammans än de någonsin kunde ensamma eftersom de kompletterar varandra mycket bra. Tillväxthormon ökar glukosproduktionen i levern och inducerar insulinresistens genom att blockera detta hormons aktivitet i målcellerna. I grund och botten hjälper tillväxthormon kroppen bättre använda insulin. Kroppen behöver en större mängd sköldkörtelhormoner, insulin och androgener när tillväxthormonnivåerna är förhöjda. Således tillväxthormon och insulin gör det möjligt för kroppsbyggare att få betydande muskler.

Denna blandning är onekligen effektiv. Men som allt annat är det mycket viktigt att du inte tar alltför höga doser och riskerar att din fysiska utseende och din hälsa försämras. Insulindoseringen är särskilt nödvändig, eftersom insulin fungerar på fettceller på samma sätt som det fungerar på muskelceller. Och extra insulin i kroppen kommer automatiskt att resultera i lagrade sockerarter och fetter.