EPO

Alla har hört talas om EPO under de senaste decennierna, oavsett om det är inom det medicinska samhället vid tidpunkten för dess upptäckt och popularisering eller mer offentligt genom dess användning vid idrottsevenemang på 1990-talet. Cykling är världens mest kontrollerade sport, och EPO var berömt kopplad till det professionella cykelteamet Festina.

Men vad ligger bakom dessa tre bokstäver …? Vad står var och en för och vad är EPO?

EPO definition

Erythropoietine (EPO) är ett hormon som naturligt utsöndras av njurarna (80-90%) och levern (10-20%) samt livmodern. Det stimulerar skapandet av röda blodceller, som transporterar syre genom blodet till dina organ och muskler.

1983 syntetisk EPO producerades industriellt, vilket var ett verkligt genombrott för dem som drabbades av röda blodkroppsbrist. Det öppnade fler möjligheter för personer med njursvikt som genomgår hemodialys, spädbarn med svår anemi och personer som genomgår tunga behandlingar med kemoterapi. Det dök upp i Frankrike 1990 under namnet Eprex och 1991 med namnet Neorrecormon .

 

Det finns flera typer förutom naturligt EPO. Var och en har en distinkt molekylstruktur och livslängd.

NESP kräver en injektion per vecka, CERA en injektion per månad, och andra syntetiska molekyler är för närvarande under utveckling.

 

Bortsett från dess medicinska användning kommer idrottare och deras pensionärer snabbt att se fördelarna med denna produkt, vilket ökar avsevärt syre i blodet .

Dessa typer av doping metoder har redan använts under de senaste decennierna i andra former.

Det finns naturliga beredningsmetoder i hög höjd. De involverade träning i stora höjder så att kroppen måste kompensera för bristen på syre. Sedan några veckor före konkurrens , idrottsman nollar ner till lägre höjder med ett överskott av röda blodkroppar som produceras naturligt av kroppen. Denna naturliga metod är laglig och används fortfarande idag. Till exempel, Frankrikes nationella XV-lag tränar för närvarande sina rugbyvärldsmästare i bergen.

 

15 citat från Arnold Schwarzenegger

 

  • trenbolone-acetate-2

 

Då började saker och ting falla isär. Under 1950- och 60-talet “blev” simmare och gymnaster från östra länder (Östtyskland, Sovjetunionen) frivilligt “tvingade” att bli gravida. Kroppen gynnades av naturlig hormonproduktion och graviditeten avbröts 3 till 6 månader senare.

 

Sedan blodtransfusioner anlände. Förfarandet var enkelt: samla in och lagra en mängd blod, fortsätt att träna medan kroppen var tvungen att fylla på de förlorade cellerna och injicera blodet igen några dagar innan tävlingen. Denna process var mycket svår vad gäller lagring. En italiensk löpare som fångades på 1980-talet diskvalificerades och avbröts.

 

Sedan kom Belge Pot Document ” . Detta är en helt olaglig blandning som används i cykling. Det var inte bara tillverkat av dopningsprodukter, utan innehöll amfetaminer, smärtstillande medel, heroin, kokain, etc. Merparten av tiden gjordes det som en hantverksprodukt, som innehöll alla vanliga hälsorisker för en idrottsman.

Denna så kallade “stackars mans” -doping hade både fysiska och betydande psykologiska risker. Eftersom det innehåller narkotika är faktiskt vissa idrottare fortfarande beroende av detta läkemedel flera år efter att det slutade sin karriär.

 

Med EPO blev doping professionellt i stor skala!

I själva verket populariserade en italiensk läkare vid den tiden Dr. Conconi praxis i Italien, och cykelvärlden invaderades gradvis.

Det beror på att EPO är en bra produkt för de som vill fuska. Det är svårare att upptäcka i urintester än någon annan produkt på marknaden och att undersöka den är dyr. Det tar flera blodprover utöver urintest för att upptäcka det på ett tillförlitligt sätt.

EPO har en viktig inverkan på idrottare som spelar uthållighetssporter eftersom det ökar uthålligheten och minskar tröttheten. Prestandan förbättras med cirka 10%.

De erythropoietine molekyl (dess vetenskapliga namn) ökar produktionen av röda blodkroppar från sin normala nivå på 45% upp till 65%. Röda blodkroppar syrgör musklerna för att möjliggöra förbränning, producera muskulär energi och driva kroppens andra organ.

Många idrottare testade positivt för denna molekyl, som också används för uthållighet.

 

Självklart finns det högprofilerade cyklistfall, till exempel den världsomspännande täckningen av uppenbarelsen som sju gånger Tour de France vinnare och världsmästare Lance Armstrong hade tagit EPO. Det fanns ett fall rörande en fransk cyklist tidigare i år, liksom fall som rör cyklister som italienska Davide Rebellin från de olympiska spelen 2008 eller tyska Stefan Schumacher från Tour de France 2008 och de olympiska spelen 2008.

 

Lance Armstrong hade börjat använda denna produkt i början av sin unga karriär tills han avbröts av testikelcancer och var tvungen att genomgå kemoterapi.

 

Cykling har alltid varit kraftigt reglerad, och ju fler test det finns, desto fler fuskare fångas.

UCI (International Cycling Union) , det styrande organet för världscykling, har en verklig önskan att slåss mot detta. Och med tanke på svårigheten att upptäcka EPO hos cyklister har det implementerat ett biologiskt pass för varje cyklister och krävt att alla ska ange sin bostad eller adress under resan för att testa dem regelbundet, även under lågsäsongen eller utan varning. Om en cyklist missar ett test riskerar de avstängning.

Denna villighet att agera är inte densamma för alla idrottsförbund. Alex Schwartz , vinnare av 50 km i OS i Peking, testade positivt men förhindrades inte från att tävla av IAAF (International Association of Athletics Federation) .

Listan är lång, och vi kan också namnge en etiopier i New York maraton, franska mittfältare och många andra …

EPOREX 3000: Se Meditechs officiella webbplats

 

EPO biverkningar

Men var försiktig, att använda EPO – särskilt syntetisk EPO – är inte utan risk.

Att öka röda blodkroppar riskerar faktiskt att orsaka blodviskositet (tjockare blod). I detta fall är blodcirkulationen inte tillräcklig och du kan stöta på risker som blodproppar, eventuellt flebitis eller stroke, hypertoni och potentiellt hjärtstopp.

Detta kan förklara det ökade antalet dödsfall hos unga elitidrottare på grund av hjärtstopp som observerats under de senaste åren, särskilt i fotboll och cykling.

Därför ska den här produkten endast användas vid brist eller regelbunden och långvarig intensiv fysisk aktivitet och endast under allvarlig och permanent medicinsk övervakning.

Slutsats

Syntetisk EPO fortsätter att utvecklas och kontinuerligt forskas. Några nya varianter förväntas till och med snart på marknaden. Men människor diskuterar redan andra molekyler och produkter som snabbt skulle kunna ersätta EPO.