Anabola Steroider Historia

Anabola steroider är läkemedel och hormonella substanser, som imiterar det manliga hormonet testosteron. Det används idag över hela världen för medicinskt ändamål där det föreskrivs för patienter som lider av muskelmassa. Anabola steroider när de används i sådana fall ger patienter styrkan att fortsätta med sina dagliga aktiviteter. För sitt steroida syfte är anabola steroider känt bland idrottare och yrkesverksamma inom bodybuilding för dess förmåga att förbättra kosten och för att syntetisera muskelmassa i kroppen. Det gör att proffsen kan arbeta hårdare och återhämta sig snabbare från kraftfulla övningar.

Mer än en 100 typer av anabola steroider är utvecklade, men bara ett fåtal är godkända för användning hos människor. Var och en av dessa är godkända för medicinska ändamål som kräver att en farmaceut säljer den på strikt recept. Även om strikta regler har gjorts för dess användning, smuglas många av dessa ämnen vanligtvis, olagligt köps från apotek eller tillverkas i hemliga laboratorier.

Historik om anabola steroider kan spåras tillbaka till gamla Grekland där det användes av professionella idrottare för att få en fördel i sina spel. Idrottare använde anabola steroider för att förbättra deras prestanda som ett resultat av de anabola och androgena tillväxteffekterna som dessa ämnen ger.

 

15 citat från Arnold Schwarzenegger

 

  • trenbolone-acetate-2

 

Anabola steroider upptäcktes först av tyska forskare tidigt 1930 , det också av misstag. Vid den tiden visade inte många intresse för sin forskning och det gick av. Efter cirka två decennier, i 1950 , Dianabol (metandrostenolone) fick godkännande av FDA och därpå anabola steroider fick allvarlig uppmärksamhet av forskare.

Även efter det kvarstod tvivel om dess effekter oavsett om det är till verklig användning eller inte. Det var i slutet av 90-talet som de dramatiska effekterna av användning av anabola steroider noterades när NIH (Institutes of Health) undersökte hur det fungerade genom att injicera ämnet testosteron-enanthat i 10 veckor med 600 mg per vecka. Resultaten var mycket tydliga att det verkligen ger en ökning i produktionen av testosteron.

Anabola steroider utvecklades ursprungligen för att hjälpa män som inte naturligtvis kunde producera tillräckligt med testosteronhormoner själva. Dessa steroider skulle hjälpa dem att producera mer testosteron så att de inte skulle behöva lida utvecklingsmässigt, tillväxtvisa och sexuellt.

Därefter användes det under andra världskriget för undernärda soldater så att de kan återhämta sig snabbare och förbättra deras prestanda. Efter det började idrottare använda det för att förbättra sina prestationer. Brottare började använda den för att förbättra sina kroppar och få mer muskelmassa och en förbättrad diet. Det är här steroider gjorde sitt inträde i OS där det blev allt populärare. I 1970-talet användning av anabola steroider förbjöds av Internationella olympiska kommittén i den olympiska tävlingen.

Detta är när USA: s kongress måste godkänna ASCA (Anabolic Steroid Control Act) från 1990, och följaktligen placerades dessa anabola steroider i schema III i CSA (Actured Substances Act). Vidare skulle CSA dessutom ändra denna lag under 2005 då anabola steroider såväl som pro-hormoner skulle inkluderas som kontrollerade ämnen.

 

Dessa ämnen kommer inte utan negativa effekter. Där de har dramatiska resultat åtföljs de av en hel del biverkningar. Biverkningar på män inkluderar gynomastia (utveckling av bröstvävnader hos män), krympning av testiklar och hinder i den naturliga produktionen av testosteron etc. Biverkningar hos kvinnor inkluderar virilisering vilket innebär utveckling av sekundära sexuella egenskaper som en djup röst, ansiktshår och ökning av den totala hårväxten samt utvidgning av klitoris. Generiska biverkningar inkluderar illamående, uppblåsthet, håravfall, akne, fet hud, förändringar i sexdrift. Långvarig användning kan orsaka problem med högt blodtryck och till och med dödsfall.

Referenser

  1. https://books.google.com.tr/books?id=afKLA-6wW0oC&pg=PT446&lpg=PT446&dq=dianabol+ciba+fda&redir_esc=y&hl=tr#v=onepage&q=dianabol%20ciba%20fda&f=false
  2. https://books.google.com.tr/books?id=lOrf_dHX-RgC&pg=PA232&lpg=PA232&dq=1980s+dianabol+ciba&redir_esc=y&hl=tr#v=onepage&q=1980s%20dianabol%20ciba&f=false
  3. https://www.deadiversion.usdoj.gov/fed_regs/rules/2005/fr1216.htm